fbpx
25. svibanj 2023.
Lokalne aktivnosti

Drugi hrvatski kongres o biosigurnosti i biozaštiti

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na Drugom hrvatskom kongresu o biosigurnosti i biozaštiti, održanom u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu, Škole narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’, Centra za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) te Zaklade Konrad Adenauer. 

Na otvaranju Drugog hrvatskog kongresa o biosigurnosti i biozaštiti sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu Ljiljana Žmak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić, zamjenik direktora RACVIAC-a general Slaven Zdilar te voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach.

Zastupnik Ressler istaknuo je u pozdravnom govoru kako je biosigurnost pitanje koje u današnjem svijetu sve više dobiva na važnosti, uslijed suočavanja s rastućim izazovima, poput epidemije, bioterorizma te rizika povezanih s biotehnologijom. Također, zastupnik je naglasio kako je vidljivo kako se dana mijenjaju sigurnosni izazovi te da je realan rast hibridnih prijetnji koje mogu uključivati i biološke ugroze. “Nužna je proaktivnost u identificiranju potencijalnih rizika i razvijanja strategija za suzbijanje bioloških ugroza. Sigurnost nije samo odgovornost pojedinaca ili pojedinih organizacija, već je to zajednički društveni napor. Današnji kongres pruža priliku da se razmotre rizici biosigurnosti u Hrvatskoj, istraže najbolje prakse i razmotre inovacije i tehnologije koje mogu pomoći sigurnijem i otpornijem društvu”, rekao je Ressler.