fbpx
14. lipanj 2021.
Europski parlament

Druga međuparlamentarna konferencija na visokoj razini o migracijama i azilu

Zastupnik Karlo Ressler, kao član najužeg tima Europske pučke stranke (EPP) za pregovore o novom Paktu za azil i migracije, sudjelovao je na drugoj međuparlamentarnoj konferenciji na visokoj razini o migracijama i azilu u sklopu portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Međuparlamentarna konferencija bila je posvećena utjecaju globalne pandemije COVID-19 na migracije i azil te vanjskoj dimenziji, odnosno partnerstvima s trećim državama. Na konferenciji su govorili i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, predsjednici portugalskog i slovenskog parlamenta Eduardo Ferro Rodrigues i Igor Zorčič, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell te portugalski ministar unutarnjih poslova Eduardo Cabrita.

Prema podacima Eurobarometra (iz srpnja 2020.), migracije više nisu glavni prioritet europskih građana, zbog posljedica koje izaziva globalna pandemija COVID-19 te gospodarske i društvene neizvjesnosti, ali ostaju jedno od ključnih pitanja zabrinutosti građana diljem Europe.

Za vrijeme rasprave o vanjskoj dimenziji EU politike o migracijama i azilu, zastupnik Karlo Ressler istaknuo je važnost zadržavanja migracijskog izazova visoko na dnevnom redu europskih institucija jer Europa ne smije propustiti povijesnu priliku i popustiti pojedinim političkim pritiscima u sveobuhvatnoj reformi pristupa migracijama i azila.

“Aktivnija vanjska dimenzija važan je dio reforme europske migracijske politici koji je predložila Europska komisija kroz prijedlog pakta o migracijama i azilu. Budući da će pitanje migracija još dugo ostati jedan od glavnih europskih izazova, a da ga je nemoguće riješiti bez suradnje s trećim zemljama. Europska unija treba uže surađivati ​​sa zemljama porijekla i tranzita, osobito na jugoistoku Europe, kako bi doprinijela kvalitetnijem upravljanju granicama i migracijama”, naglasio je zastupnik Ressler.