fbpx
21. travanj 2022.
Lokalne aktivnosti

Diskusija o digitalnoj transformaciji Hrvatske i Europe

Zastupnik Karlo Ressler, potpredsjednik Odbora za umjetnu inteligenciju (AIDA) Europskog parlamenta, sudjelovao je u panel diskusiji konferencije „Budućnost umjetne inteligencije u Hrvatskoj i Europskoj uniji“, u organizaciji Akademske zajednice „Ante Starčević“ Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba. Uz zastupnika Resslera, u raspravi su sudjelovali i Ivana Vukov, posebna savjetnica predsjednika Vlade, Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju – CroAI, Ratko Mutavdžić, član Izvršnog odbora Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a (HUP-ICT), uz moderaciju Milly Doolan (CroAI). 

Predsjednik Akademske zajednice, Ante Barišić, u svom je uvodnom obraćanju istaknuo važnost boljeg razumijevanja ove teme, budući da nas sustavi umjetne inteligencije već danas okružuju u mnogim svakodnevnim aplikacijama, a saborski zastupnik, Marko Pavić, podsjetio je na dobre domaće primjere i inicijative. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i član Gradske skupštine Grada Zagreba, Mislav Herman, prigodno se obratio sudionicima i otvorio konferenciju. 

Dejan Iličić, iz AI Centra u Lipiku, sudionike je uveo u diskusiju, predstavivši izvrsnu inicijativu za obrazovanje AI developera koja se odvija u tom slavonskom gradu, kao i buduće značajne projekte.

Panel rasprava dotaknula se mnogih važnih pitanja digitalne transformacije našeg društva, iz perspektive obnašatelja javnih dužnosti te poslovne zajednice. Malenica je pokušao objasniti što je to uopće umjetna inteligencija te koje su njene ključne primjene, dok je Mutavdžić istaknuo mnoge potencijale za Hrvatsku te istaknuo važnost usmjerenja prema novim tehnologijama. Vukov je izložila dosadašnje aktivnosti Vlade na području digitalne tranzicije u Hrvatskoj te pozvala na interdisciplinarni pristup, u kojemu i humanističke znanosti imaju važan doprinos ovoj temi.    

Zastupnik Ressler govorio je o djelovanju Europskog parlamenta u ovom kontekstu te osobnom radu unutar parlamentarnog odbora za umjetnu inteligenciju. Naglasio je kako budući razvoj umjetne inteligencije ovisi i o privatnim i javnim akterima te kako nam je potreban uravnotežen pristup, utemeljen na specifičnim europskim vrijednostima.  

„Umjetna inteligencija prvoklasna je generacijska prilika za Hrvatsku i ne smijemo ju propustiti. Digitalnu transformaciju našeg društva moramo iskoristiti za dobrobit svakog pojedinca, što je temelj europskog pristupa“, zaključio je Ressler.