fbpx
23. travanj 2021.

Digitalna budućnost Europe

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na online konferenciji Digitalna budućnost Europe u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Uz zastupnika Resslera, na konferenciji je sudjelovao i zastupnik Valter Flego te potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju Hajdi Ćenan (CroAI).

Konferencija je bila usmjerena na europske planove korištenja digitalne tehnologije za transformaciju društava i gospodarstava država članica Europske unije, što će omogućiti brži i efikasniji oporavak od posljedica izazvanih globalnom pandemijom COVID-19. Program Digitalna Europa, o kojem će se raspravljati i glasovati na nadolazećoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, najvažniji je novi program Europske unije koji omogućuje ukupno ulaganje od 7,5 milijardi eura u umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, napredne digitalne vještine te široku uporabu digitalnih tehnologija u gospodarstvo i društvo.

Kao član Posebnog odbora Europskog parlamenta za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA), zastupnik Ressler je govorio o nedavnom prijedlogu Europske komisije o reguliranju umjetne inteligencije, upozorivši kako Europa kaska za drugim globalnim akterima kada je riječ o primjeni i ulaganjima u umjetnu inteligenciju te da je konačni cilj uredbe osmisliti pravila koja će postaviti visoke standarde kako bi se, poput GDPR-a, širili i izvan granica Europske unije. 

“Želi se spriječiti zlouporaba i mogućnosti manipulacije te neadekvatno korištenje umjetne inteligencije na štetu nekih kategorija stanovništva, ali s druge strane želi se i potaknuti daljnji razvoj umjetne inteligencije. To će svakako biti moguće i kroz program Digitalna Europa, kao i kroz Horizon te nacionalne planove oporavka i otpornosti. Uz navedeno reguliranje koje mora biti minimalno, potrebno je ulagati i u daljnji razvoj i poticanje umjetne inteligencije kao što rade i Sjedinjene Američke Države i njihova poduzeća čiji je uspjeh sazidan i na široj društvenoj podršci”, zaključio je Ressler.