fbpx
02. rujan 2022.
Lokalne aktivnosti

Delegacija HDZ-a u Europskom parlamentu posjetila Nuklearnu elektranu Krško

Na poziv slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Franca Bogoviča, Delegacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Europskom parlamentu, zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, posjetili su Nuklearnu elektranu Krško (NEK), gdje su predstavljena ostvarenja na području proizvodnje električne energije u nuklearnoj elektrani, kao i plan razvoja Nuklearne elektrane Krško. Također, prilikom posjeta zastupnici su raspravljali o aktualnim energetskim izazovima u Europskoj uniji zbog posljedica ruske vojne agresije na Ukrajinu, kao i o važnosti zelene tranzicije. 

Zastupnik Bogovič prilikom posjeta izjavio je kako Slovenija i sve države članice Europske unije moraju pronaći rješenja za stabilnu opskrbu električnom energijom, kao i da izgradnja drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom omogućava dugoročno pouzdanu opskrbu sa nisko ugljičnom električnom energijom po konkurentskim cijenama. “Slovenija i Hrvatska imaju dobra iskustva pri radu NEK-a. Za Sloveniju je važan i LNG terminal na Krku u Hrvatskoj, zbog toga je važno da nastavimo razgovore među državama o sudjelovanju na području energetike“, naglasio je Bogovič.

Zastupnik Karlo Ressler rekao je kako je ruska agresija na Ukrajinu i povećana geopolitička neizvjesnost poziv za Europu na povratak politikama zdravog razuma, osobito u energetici. Također, zastupnik Ressler istaknuo je nuklearnu energiju koja može značajno doprinijeti energetskoj neovisnosti, sigurnosti opskrbe i stvaranju dovoljne količine čiste niskougljične električne energije. “Nuklearna elektrana Krško to već i čini kroz četiri desetljeća, pouzdanom proizvodnjom uz najviše sigurnosne standarde. Zato se u Krškom želimo dodatno upoznati s radom najvećeg elektroenergetskog objekta u Sloveniji i Hrvatskoj te podržati daljnji razvoj uske suradnju naše dvije zemlje u području energetike”, zaključio je zastupnik Ressler prilikom posjeta i obraćanja novinarima.