fbpx
26. siječanj 2023.
Europski parlament

Dan sjećanja na holokaust u Europskom parlamentu

Danas je održana posebna plenarna sjednica Europskog parlamenta ususret Dana sjećanja na holokaust koji se obilježava 27. siječnja. Na plenarnoj sjednici zastupnicima se obratio izraelski predsjednik Isaac Herzog koji je pozvao na iskorjenjivanje antisemitizma u Europi, uz usvajanje definicije antisemitizma Međunarodnog saveza sa sjećanje na holokaust. 

Također, izraelski predsjednik Herzog istaknuo je kako su država Izrael i Europa povezani neraskidivom vezom, te kako zajedničke vrijednosti diktiraju sadašnjost i oblikuju budućnost. Pozvao je zastupnike na proširenje, produbljenje i jačanje partnerstva, kako bi se učinkovitije borili protiv suvremenih izazova s kojima se Izrael i Europska unija suočavaju.

Otvarajući svečanu komemorativnu sjednicu, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola nazvala je holokaust „najvećim zločinom povijesti”. Zločin koji je trebao izbrisati jedan narod sa zemlje. Zločin dizajniran za uzrokovanje užasa generacijama. Zločin koji je oblikovao naš moderni europski projekt u utjelovljenje bezvremenskog obećanja: Nikad više”. Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na plenarnoj sjednici i svečanoj ceremoniji.