fbpx
12. rujan 2023.
Lokalne aktivnosti

Budućnost kohezijske politike nakon 2027. godine

Zastupnik Karlo Ressler, kao član Odbora za proračune (BUDG), sudjelovao je na konferenciji u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ‘Budućnost kohezijske politike nakon 2027. godine’.

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić, predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske udruge gradova Željko Turk, predsjednik Hrvatske zajednice općina Božo Lasić, državni tajnici Ivan Vidiš i Tugomir Majdak, župani Igor Andrović, Nikola Dobroslavić i Anđelko Stričak, zastupnik u Hrvatskom saboru Marko Pavić, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, te predstavnici Europske komisije, komora, sindikata i ostali visoki uzvanici. 

Putem video poruke, zastupnik Ressler istaknuo je kako kohezijska politika, s trećinom europskog proračuna, već desetljećima uspješno smanjuje razvojne razlike među europskim regijama, s ciljem dostojanstvenog života, poslovanja i mogućnosti zasnivanja obitelji u svakom kraju Europe. ‘I Hrvatska – nakon deset godina europskog članstva – poprilično snažno osjeća benefite europskih sredstava i dokazuje da europska konvergencijska mašina i dalje djeluje. Investicije iz europskih fondova vidljive su u svim dijelovima zemlje, a velikim dijelom i zahvaljujući njima danas je Hrvatska na 73 posto prosjeka europske razvijenosti, dok smo prije samo sedam godina bili na nešto više od 60 posto. Znamo da je još puno toga pred nama. Da je na nama da iskoristimo sve prilike europskog članstva, da nam nitko neće ništa pokloniti, ali možemo biti ponosni na postignuća i jasno reći da je Hrvatska danas puno snažnija i sigurnija nego prije deset godina’, poručio je zastupnik Ressler

‘Imperativ je u vremenu pred nama očuvati kohezijsku politiku i za buduće generacije. Bez solidarne potpore razvoju svih europskih krajeva, zajednički europski projekt ne može biti potpun.   U sve složenijem svijetu potrebno je istodobno pronalaziti ispravna rješenja za nove izazove i nastaviti daljnje osnaživanje tradicionalnih i uspješnih europskih politika’, zaključio je Ressler.