fbpx
27. siječanj 2020.
Europski parlament

Božinović i Bošnjaković predstavili prioritete na Odboru LIBE

Na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavili su članovima Odbora prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u svojim resorima.

Novim sustavom migracija i azila uspješno bi se odgovorilo na migracijski pritisak na vanjskim europskim granicama, uključujući i najdužu kopnenu granicu Europske unije.

Ministar Božinović naglasio je kako hrvatska policija prema migrantima postupa ispravno i zakonito, pobijajući pritom tvrdnje koje su iznosili pojedini zastupnici u Europskom parlamentu. Hrvatska se svakodnevno suočava s velikim migrantskim skupinama koje pokušavaju ilegalno ući u Europsku uniju, a najvećim se dijelom radi o ekonomskim migrantima, dok sve manje o izbjeglicama iz pojedinih ugroženih zemalja koji su bili najbrojniji tijekom velike migrantske krize započete 2015. godine.

Ti ljudi pokušavaju doći do bogatijih zapadnih članica. Mi imamo najdulju kopnenu granicu, a druge dvije, nama susjedne, članice postavile su bodljikavu žicu. Mi se svakodnevno moramo baviti ljudima koji ne žele ostati u Hrvatskoj, oni žele u zapadne članice, koje nisu spremne prihvatiti ih. Kada bi ih oni htjeli primiti, mi bismo mogli pomoći, ali nigdje nisam čuo da ih netko želi prihvatiti. Umjesto toga, krivite hrvatsku policiju, ali uvjeravam vas da nećete naći dokaze za vaše tvrdnje

naveo je potpredsjednik Vlade Davor Božinović

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković označio je hrvatsko predsjedanje kao vrijeme velikih izazova za Europsku uniju na početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa. Kroz predstavljanje prioriteta, ministar Bošnjaković naveo je ciljeve na području temeljnih ljudskih prava, kaznenog prava, građanskog prava, kao i dodatnog educiranja pravosudnog kadra.

U području pravosuđa hrvatsko predsjedanje će se fokusirati na razradu prioriteta u kontekstu Europe koja štiti svoje građane. Tijekom našeg predsjedanja fokusirat ćemo se na raspravu o budućnosti područja slobode, sigurnosti i pravde

istaknuo je ministar Bošnjaković

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, kao član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) izjavio je kako bi europski dogovor uvelike olakšao posao i Hrvatskoj policiji koja uspješno štiti najdužu vanjsku kopnenu granicu Europske unije, u skladu s hrvatskim, europskim i međunarodnim propisima.

Vjerujem da će hrvatsko predsjedništvo konstruktivno surađivati s Europskim parlamentom, te da Hrvatska neće dopustiti da postane neformalni hotspot

zaključio je Ressler