fbpx
23. lipanj 2022.
Europski parlament

Borba protiv nezakonite sječe

U četvrtak, 23. lipnja 2022., Europski parlament usvojio je Rezoluciju o nezakonitoj sječi u EU-u, koju je podržao zastupnik Karlo Ressler.

Borba protiv nezakonite sječe od iznimne je važnosti u kontekstu sprječavanja gubitka biološke raznolikosti i propadanja ekosustava, te dezertifikacije i erozije tla. Ozbiljnost situacije oslikava Europolovo izvješće kojim se procjenjuje da su kaznena djela protiv okoliša jednako profitabilna kao trgovina drogom.

Rezolucijom se predlaže uvođenje redovitog nadzora u šumama te područjima u kojima se prevozi drvo, koji bi mogao biti u obliku sigurnosne i policijske patrole i zračnog nadzora. Ovi koraci značajno bi doprinijelo u borbi protiv nezakonite sječe, koja čini između 15 i 30 posto međunarodne proizvodnje drvne sirovine. 

Jednako je važno naglasiti kako će ključnu ulogu odigrati same države članice, koje se moraju pobrinuti da su sustavi za praćenje drva u potpunosti operativni. Donošenje ove rezolucije te njena učinkovita provedba od iznimne su važnosti u širem okviru ostvarenja ciljeva europskog zelenog plana i strategije za biološku raznolikost.