fbpx
12. lipanj 2023.

Bez kršćanskih vrijednosti Europa bi ostala bez duše

Svjedočimo nevjerojatnoj dubini, brzini i intenzitetu globalnih promjena, a sada i nemilosrdnim ratom na europskom pragu. Tehnološka transformacija nepojmljivom brzinom donesi brojne mogućnosti, ali i disrupcije te nejednaku raspodjelu koristi. U neizvjesnom vremenu sve više naših sugrađana osjeća se zapostavljeno, napušteno i usamljeno. Europa ih mora moći zaštititi neovisno o tome kojoj generaciji pripadaju i gdje žive. 

Turbulentna vremena vraćaju fokus na ono što je stvarno bitno. Što nas kao Europljane povezuje i vodi kao naš moralni kompas? Nemoguće je sve objasniti samo faktima. Jasnoću donosi tek njihova procjena, utemeljena na vrijednostima. Na nama je da očuvamo naše temeljne kršćanske vrijednosti i održimo živom ideju Europe kakvu poznamo, Europu utemeljenu na našim demokršćanskim korijenima.

Demokršćanstvo znači voditi politiku prema kršćanskim načelima. Demokršćanstvo okuplja umjesto da isključuje. Nije politička dogma ili puka ideologija. To je nastojanje da se u središte našeg političkog djelovanja stavi neotuđivo dostojanstvo i društvena dimenzija svake osobe. Naša predanost slobodi daje istodobno i veliku odgovornost. Riječima pape Ivana Pavla II: “Zauzeti se za dobro svih i svakog pojedinca, zato što smo svi mi odgovorni za sve.” Biti demokršćanin znači političko djelovanje temeljiti na odgovornosti, personalizmu, slobodi, supsidijarnosti, pluralizmu i uravnoteženju različitih društvenih interesa. 

Bez uvjerenih demokršćana, Europa danas ne bi bila najbolje mjesto za život na svijetu. Šest godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, De Gasperi, Schuman i Adenauer su odabrali europsku integraciju unatoč svemu. Kroz desetljeća smo izgradili jedinstveno tržište i uklonili prepreke, ali i duboko ukorijenjene antagonizme među europskim narodima, što je Europi donijelo mir i prosperitet. Štoviše, takav motor napretka smo i stavili na raspolaganje cijelom društvu. Naše socijalno-tržišno gospodarstvo – izum demokršćana – omogućuje nam da trčimo brzo, bez da ikoga ostavimo iza sebe.  

Takva postignuća su presudno nadahnuta socijalnim naukom Katoličke crkve. U vrijeme kada u Europi vidimo rastuće tendencije podjela – bilo da je riječ urbanom i ruralnom, mladim i starijim generacijama, o Istoku i Zapadu, Sjeveru i Jugu, potrebno nam je zbližavanje i okupljanje. Sljedeće su godine odlučujuće za europsko demokršćanstvo. Moramo nastaviti biti glas razuma, suosjećanja i nade i u najaktualnijim pitanjima današnjice. Nastavit ćemo birati demokraciju umjesto tehnokracije, solidarnost umjesto egoizma, zajednicu umjesto atomizacije, sporazumijevanje umjesto mržnje i nadu umjesto straha. 

Ovo je naš pristup spašavanju političke ideje Europe. Kršćanske vrijednosti imaju značenje za same kršćane, ali načela koja utjelovljuju, poput ljubavi, suosjećanja i pravde vrednuju i prihvaćaju pojedinci različitih drugih pozadina. Nikada nije bila namjera demokršćanstva biti catchall stranka bez identiteta. Demokršćanstvo je politika utemeljena na vrijednostima, djelovanje koje rješava probleme i vodstvo koje pruža nadu i viziju. 

Vremena se mijenjaju i mi se moramo mijenjati s njima. Naš europski način života moramo oblikovati kao nešto na što možemo biti ponosni – kao poseban karakter Europe koja radi za ljude. Pritom moramo njegovati i čuvati svoje vrijednosti. Bez takvih kršćanskih vrijednosti, naš europski način života bi izgubio svoj identitet. Bez takvih kršćanskih vrijednosti, naša Europa bi izgubila samu sebe, izgubivši svoju dušu.