fbpx
19. listopad 2022.
Europski parlament

Beskrupuloznom zloupotrebom viznog režima Srbija stvara migracijski pritisak prema Europi

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) oštro je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu kritizirao vizni režim Srbije koji uzrokuje dramatično povećanje ilegalnih migranata na tzv. balkanskoj ruti iz zemalja iz kojih ih ranije nije bilo, poput Burundija, Indije i Kube.

Vihor rata u Ukrajini pokrenuo je najveće kretanje raseljenih osoba u Europi od Drugog svjetskog rata. U vremenu duboke neizvjesnosti za cijeli kontinent svjedočimo i dramatičnom povećanju nezakonitih prelazaka granice na tzv. zapadnobalkanskoj ruti – s preko sto tisuća ilegalnih migranata u ovoj godini. Samo u rujnu zabilježeno je dvadeset tisuća ilegalnih prelazaka, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Zastupnik Ressler sudjelovao je u plenarnoj raspravi Europskog parlamenta oko utjecaja ruske vojne invazije na Ukrajinu na migracijske tokove prema Europskoj uniji, istaknuvši da je stanje loše, a da prijeti postati i krajnje malignim, velikim dijelom zbog djelovanja Srbije. 

“Beskrupuloznom zloupotrebom viznog režima Srbija nagrađuje zemlje koje ne priznaju Kosovo i tako omogućuje da se sada na europskim granicama pod okriljem noći pojavljuju migranti iz zemalja iz kojih ranije nije bilo značajnog migracijskog priljeva. Stvaranje migracijskog pritiska na državnu i europsku granicu još jednom otvara temeljno pitanje – pitanje civilizacijske orijentacije Srbije. U ovoj krizi koja razotkriva, ona se čini ponajmanje europska”, rekao je Ressler u govoru na plenarnoj sjednici.

“Ako se tako nastavi, najveću cijenu ovakve neiskrene i protueuropske politike vlasti platit će nažalost upravo građani Srbije. U Europi ne može biti gledanja kroz prste za bilo koji oblik državne uloge u umjetnom stvaranju migracijskog pritiska. Osobito kada je riječ o režimu koji svoj uzor i danas pronalazi u Rusiji i povlaštenim političkim i energetskim odnosima s Moskvom”, zaključio je zastupnik Ressler.