fbpx
10. svibanj 2023.
Europski parlament

Azil se dramatično zloupotrebljava diljem Europe

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP), kao član najužeg tima Europske pučke stranke za pregovore o novom migracijskom Paktu, pozvao je na plenarnoj sjednici na više zajedništva i odgovornosti, uz smanjivanje ideološke ostrašćenosti u rješavanju jednog od ključnih pitanja današnjice – migracijskog izazova. 

Europa se trenutno suočava s dramatičnim porastom ilegalnih migranata na vanjskim granicama. Brojke kojima svakodnevno svjedočimo podsjećaju na veliku migracijsku krizu 2015., kada je dva milijuna osoba pristiglo na europske obale. I u neposrednom hrvatskom okruženju, na tzv. zapadnobalkanskoj ruti zabilježeno je prošle godine preko sto tisuća nezakonitih prelazaka granice. 

Intenzitet i složenost migracija istaknuti su i na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u raspravi oko eksternalizacije zahtjeva za azil i uvjetovanja financiranja trećim zemljama provedbom sporazuma o vraćanju. Zastupnik Ressler naglasio je kako je Europa pod sve snažnijim migracijskim pritiskom, posebice države koje se nalaze na vanjskim granicama Europske unije, uključujući i Hrvatsku. 

Međunarodno pravo na zaštitu se dramatično zloupotrebljava diljem Europe. To je činjenica. Imamo zato obvezu, u svim europskim institucijama, pristupiti migracijskom pitanju trezveno i zajedno, uz rješavanje pritiska na europskim granicama. Danas se postavljaju pravila za budućnost. Pozivam na osnaženo zajedništvo i odgovornost, uz manje ideološke ostrašćenosti. Treba nam više strateškog promišljanja, a manje emotivnih ucjena, jer je riječ o sigurnosti naših granica, sigurnosti našeg teritorija i sigurnosti cijele Europe”, rekao je Ressler.