fbpx
18. kolovoz 2021.
Europski parlament

Apsurdan je pokušaj nametanja krivnje Hrvatskoj za situaciju u Afganistanu

Kaotične scene s aerodroma u Kabulu, odakle tisuće ljudi očajnički pokušavaju pobjeći iz Afganistana, potvrđuju očekivanja o humanitarnoj i izbjegličkoj krizi uslijed talibanskog preuzimanja vlasti. Zbog straha od brutalnosti talibanskog režima i mogućeg progona usprkos najavama amnestije, izgledno je da će velik dio stanovnika koji je napustio svoje domove novi život tražiti izvan granica Afganistana. Ujedinjeni narodi očekuju povećani priljev prognanika, izbjeglica i migranata, a procjenjuju da je 18 milijuna Afganistanaca, gotovo polovica cjelokupne populacije, u potrebi za humanitarnom pomoći. 

Kao član najužeg tima europskih pučana za pregovore o novom Paktu za migracije i azil, zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) istaknuo je da će Europska unija morati pomoći susjednim zemljama koje će biti posebno pogođene migracijskim pritiskom kako bi se osigurali što bolji životni uvjeti i perspektive što bliže Afganistanu i spriječio egzodus prema Europi. “Trebamo pokazati humanost prema ljudima koji s obiteljima bježe iz Afganistana u strahu za svoj život, osobito skrbeći za žene, djecu i starije. U odnosu na 2015. kada su pokazane sve manjkavosti politike propuštanja i neupravljanja granicama, Europa je danas daleko spremnija i odlučnija u sprječavanju stihijskih nekontroliranih migracija. To je prvi preduvjet zajedničkog europskog pristupa ovoj humanitarnoj krizi, ali i dugo očekivane reforme europskog sustava azila.“  

Pokušaje različitih platformi da se Hrvatska prikaže kao odgovorna za trenutnu situaciju u Afganistanu Ressler je ocijenio kao apsurdne i opasne. „Razumijemo što znači biti prisiljen napustiti svoje domove i Hrvatska može opet pokazati svoje srce i pomoći u skladu s našim mogućnostima. Međutim, potpuno je promašeno nametanje moralne krivnje hrvatskim građanima. Motiv takvih pokušaja je krajnje lijeva ideologija neodgovornih migracija protiv koje se od početka mandata borimo i u Europskom parlamentu.“, zaključio je Ressler.