fbpx
10. studeni 2022.
Europski parlament

Amandmani o reviziji jedinstvene Transeuropske mreže prometnica

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP) podnio je, zajedno s bugarskim zastupnikom Novakovom, amandmane prema Odboru za promet i turizam (TRAN) o reviziji jedinstvene Transeuropske mreže prometnica (TEN-t) kojom će se oblikovati položaj Hrvatske na karti ključnih europskih pravaca, uz poseban naglasak na uključenje luke Ploče na Osnovnu TEN-t mrežu. Amandmane supotpisuju i ostali zastupnici Delegacije Hrvatske demokratske zajednice – Željana Zovko, Sunčana Glavak i Tomislav Sokol. Svih dvanaest hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu potpisali su zajedno amandmane s ciljem poboljšanja prometnog položaja Hrvatske na inicijativu zastupnika Valtera Flege.

Ruska vojna agresija na Ukrajinu ponovno je označila potrebu za velika ulaganja u ključnu infrastrukturu diljem Hrvatske i Europske unije, posebice za nastavak ulaganja u ceste, željeznice i luke. Pozicioniranjem luke Ploče na Osnovnoj mreži Hrvatska bi imala značajne koristi, uz potencijal kao strateška točka za Hrvatsku i Europu kada je u pitanju opskrba hranom. Nova željeznička pruga Krapina-Pragersko-Maribor-Graz spriječila bi obilazak i dodatno putovanje koje nekada traje i do devedeset minuta, čime bi se znatno ojačala konkurentnost Hrvatske, Austrije i Slovenije u gospodarskom smislu, uz istodobno poboljšanje vremena putovanja i dostupnosti.

Podsjetimo, trenutno TEN-t obuhvaća više od sto tisuća kilometara željezničkih pruga, gotovo sto tisuća kilometara cesta, 411 aerodroma, 300 riječnih luka, uz sustave upravljanja, kao i informacijske te navigacijske sustave. Hrvatska je aktivno sudjelovala u reviziji, kroz 30 većih i manjih amandmana na postojeću Uredbu, kroz sve razine, od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, preko Europskog parlamenta, do Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore. Zahvaljujući aktivnom djelovanju, kao i političkim pregovorima na nacionalnoj i europskoj razini, u novoj europskoj prometnoj mreži Hrvatska ima najveću izmjenu među državama članicama Europske unije.