fbpx
08. srpanj 2021.
Europski parlament

Amandman potvrdio da je Hrvatska spremna za Schengen

Europski parlament je usvojio amandman na Izvješće o Schengenu kojim se naglašava spremnost Hrvatske za ulazak u najveći prostor slobodnog kretanja na svijetu i pozdravlja uspostava neovisnog nadzora granične kontrole.

Zastupnici HDZ-a zadovoljni su usvajanjem Izvješća o stanju Schengena, koje zahvaljujući izglasanom amandmanu nedvosmisleno potvrđuje da je Hrvatska osigurala sve potrebne uvjete za potpunu primjenu schengenskih standarda. Dio lijevih zastupnika to je nastojao osporiti od samog početka ovog parlamentarnog saziva, uključujući i ideološki motiviranim napadima s ciljem promjene hrvatske i europske politike sprječavanja nezakonitih migracija. Pod takvim utjecajem, originalni tekst Izvješća ostavljao je otvorenim pitanje ishoda evaluacijskog posjeta Europske komisije iz studenoga prošle godine, a onda i spremnosti Hrvatske za Schengen.

Amandman kojeg je inicirao zastupnik Ressler razrješava takve dvojbe i potvrđuje ocjenu Komisije da je Hrvatska u potpunosti spremna za Schengen. Uz to, amandmanom Parlament pozdravlja i uspostavu neovisnog nadzora granične kontrole, jedinstvenog mehanizma nadzora poštivanja ljudskih prava u zaštiti granice kojeg predviđa Migracijski pakt, a kojeg je Hrvatska uz podršku Europske komisije osnovala kao prva država članica, podignuvši tako dodatno ljestvicu transparentnosti i drugim državama članicama.

Klub HDZ-a u Europskom parlamentu ocijenio je ovakav ishod važnim korakom na putu prema punoj ravnopravnosti hrvatskih građana i potpunoj slobodi kretanja, zahvalivši pritom i ostalim hrvatskim zastupnicima koji su podržali inicijativu. Nakon tjedana pregovora unutar Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, kao i uoči glasovanja na plenarnoj sjednici, ovo je, također, važna poruka prema Vijeću koje odlučuje o proširenju Schengena.

Amandman je prihvaćen s 279 glasova za, 252 protiv i 164 suzdržanih. Uz zastupnike HDZ-a, njegovo uvrštavanje na plenarnu sjednicu potpisima su podržali hrvatski socijaldemokrati i hrvatski zastupnik iz Kluba Renew, a za njega su glasovali svi hrvatski zastupnici osim Mislava Kolakušića.