fbpx
02. srpanj 2021.
Europski parlament Lokalne aktivnosti

Amandman na Izvješće o Schengenu

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na tradicionalnoj videokonferenciji za novinare Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj uoči nadolazeće plenarne sjednice u Strasbourgu. Fokus videokonferencije bio je na azilu, migracijama i Schengenu, o čemu će se raspravljati na sjednici Europskog parlamenta. Uz zastupnika Resslera, na konferenciji je govorila državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras te profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Iris Goldner Lang.

Godišnje Izvješće o funkcioniranju Schengenskog prostora slovenske zastupnice Tanje Fajon od posebne je važnosti za Hrvatsku. Podsjetimo, zastupnik Ressler podnio je amandman na Izvješće koji naglašava hrvatsku spremnost za ulazak u Schengenski prostor kao najveći prostor slobodnog kretanja na svijetu kojeg je podržalo stotinjak zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući hrvatske zastupnike iz redova pučana, socijalista i liberala. 

“U suštini amandman traži dvije stvari: još jednom dodatno naglasiti spremnost i ne ostaviti nikakvu dvojbu oko toga da je nakon zadnjeg evaluacijskog posjeta Europske komisije Hrvatska u potpunosti spremna za Schengen. U drugom redu, pozdraviti uspostavu neovisnog mehanizma nadzora granice, što je također veliko postignuće”, istaknuo je Ressler.

Plenarna sjednica Europskog parlamenta održat će se od 5. do 8. srpnja, a uz godišnje izvješće o funkcioniranju schengenskog područja, na dnevnom redu su i odluke o uspostavi dva fonda koja bi državama članicama trebale pomoći u upravljanju migracijskim procesima i integracijskim politikama te vanjskim granicama EU-a. Riječ je o Fondu za azil, migracije i integraciju 2021.-2027. vrijednom 9,88 milijardi eura te Fondu za integrirano upravljanje granicama čijih bi 6,24 milijarde eura trebalo doprinijeti usklađivanju nadzora granica te uvođenju zaštitnih mjera za ranjive osobe koje dolaze u Europu, osobito kad je riječ o djeci bez pratnje.