fbpx
13. ožujak 2024.

Akt o umjetnoj inteligenciji usvojen u Europskom parlamentu

Nakon završenih trijaloga te prihvaćanja od strane sunadležnih parlamentarnih Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) i Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), Europski parlament je danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio Akt o umjetnoj inteligenciji, kojeg je podržao i zastupnik Karlo Ressler. 

Akt o umjetnoj inteligenciji donosi usklađena pravila na zajedničkom europskom tržištu za ovu naprednu tehnologiju koja iz temelja mijenja svijet kakvog poznajemo. U takvim promijenjenim okolnostima novi okvir donosi se s ciljem zaštite temeljnih prava građana i potrošača u novoj digitalnoj eri, ali i poticanja inovacija. Pravila se temelje na stupnjevanom potencijalu sustava umjetne inteligencije da prouzroče štetne posljedice, odnosno što je rizik za štetnu posljedicu veći – i regulatorni zahtjevi su stroži.  

Akt o umjetnoj inteligenciji, između ostalog, definira umjetnu inteligenciju u skladu s međunarodnim standardima, s naglaskom na strojnom i dubokom učenju. Uspostavlja se okvir za poticanje inovacija, s posebnim fokusom na mala i srednja poduzeća. U središtu se nalaze pravila za visokorizične sustave umjetne inteligencije, odnosno one čija uporaba nosi značajne rizike za zdravlje, sigurnost ili temeljna prava. Uspostavlja se i Europski odbor za umjetnu inteligenciju, tijelo koje će koordinirati primjenu zakonodavstva na europskoj razini, dok će nadzorne i izvršne ovlasti imati nacionalna tijela. Također, predviđaju se zahtjevi transparentnosti za sustave umjetne inteligencije opće namjene, poput ChatGPT-a. 

Akt donosi zabranu upotrebe sustava za daljinsku biometrijsku identifikaciju na javnim površinama, u stvarnom vremenu, osim u točno određenim iznimkama: u slučajevima traganja za nestalim osobama, sprečavanja neposredne opasnosti za sigurnost (npr. teroristički napadi) te identificiranja počinitelja najtežih kaznenih djela.

„Kao središnja tehnologija nove industrijske revolucije, umjetna inteligencija nepojmljivom brzinom mijenja naše društvo. Poput svih alata, ova napredna tehnologija može se koristiti za unaprjeđenje naših života, ali i za distopijske scenarije. Zato uspostavom jasnog okvira želimo iskoristiti sve mogućnosti te istovremeno minimizirati rizike. Europi su potrebni okvir povjerenja i pravna sigurnost, uz inovacije i konkurentnost – koje Aktom o umjetnoj inteligenciji želimo potaknuti“, istaknuo je zastupnik Ressler.  

Europska unija je prva na svijetu donijela sveobuhvatno zakonodavstvu na području umjetne inteligencije. Kao potpredsjednik Posebnog odbora za umjetnu inteligenciju, zastupnik Ressler je od samog predlaganja Akta sudjelovao u kreiranju parlamentarne pozicije, uloživši i niz amandmana usmjerenih na preciznije definiranje obveza. Suizvjestitelji su zastupnici Dragoş Tudorache (Renew Europe) i Brando Benifei (S&D).