fbpx
12. rujan 2023.
Europski parlament

Akt o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave

Zastupnik Karlo Ressler, kao izvjestitelj Odbora za proračune za EDIRPA-u, sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici ustvrdivši kako je protucivilizacijska ruska agresija na Ukrajinu pomogla Europi u razumijevanju obrane i sigurnosti kao temelja. Podsjetimo, Akt o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA) omogućava izbjegavanje tržišnog natjecanja između država članica, čime se osigurava veća vrijednost za uloženi novac, uz sprječavanje rascjepkanosti sektora te poboljšanje koordinacije i suradnje, što je od presudne važnosti u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu.

Zastupnik Ressler posebno je naglasio kako je ukrajinski otpor u protekle dvije i pol godine pomogao Europi shvatiti da se za Zapadnu civilizaciju ne bori samo riječima, već konkretnim djelima. ‘U takvom kontekstu, poticanje zajedničke nabave trebalo bi osnažiti europsku obrambenu industriju, smanjiti tržišno natjecanje između država članica, spriječiti rascjepkanost sektora te poboljšati koordinaciju i suradnju. S proračunske strane, sredstva će u budućnosti svakako morati biti značajnija, no ključno je da smo postigli temelj za šire europsko snaženje naše obrambene industrije’, poručio je Ressler

Posljednja tri desetljeća europska je obrana patila od nedovoljnog ulaganja država članica. Nakon početka rata u Ukrajini, države članice EU-a najavile su naglo povećanje svojih obrambenih proračuna u iznosu od 200 milijardi eura. Procjenjuje se da će bliža suradnja i koordinacija vojski država članica EU-a donijeti koristi između 24 i 75 milijardi eura.