fbpx
08. listopad 2024.
Europski parlament

Ressler: Europa se treba probuditi

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na plenarnoj raspravi Europskog parlamenta u Strasbourgu uoči nadolazećeg sastanka Europskog vijeća sljedeći tjedan, pritom izričući ozbiljno upozorenje o budućnosti Europe.

Europa svakim danom ima sve manje vremena preokrenuti dramatično loše trendove. Treba se probuditi!

Karlo Ressler

Govoreći o trendovima koje Europa treba pod hitno preokrenuti, Ressler je izdvojio tri prioritetna područja.

Prije svega, nasuprot proturazvojnim politikama odrasta i deindustrijalizacije, Europi treba više gospodarskog razvoja, proizvodnje, inovacija i ulaganja. Ističe da je to neophodno za povećanje konkurentnosti i pristupa kapitalu, pogotovo za mala i srednja poduzeća, ali i za širu prilagodbu na novo digitalno okruženje i rast produktivnosti.

Nadovezujući se na gospodarski razvoj, Ressler je podsjetio na zaključke Draghijevog izvješća o snažnom utjecaju populacijskih kretanja na gospodarski rast. “Nemoguće je više zatvarati oči pred populacijskim kolapsom koji prijeti cijeloj Europi,” rekao je zastupnik, pozivajući na više komplementarne podrške roditeljima i obiteljima na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Kao treće područje izdvojio je sigurnost. “Više sigurnosti,” govori Ressler, “potrebno nam je nasuprot različitim relativizacijama sigurnosnih ugroza, uključujući i nekontrolirana migracijska kretanja, ali i nasuprot otužnim kalkuliranjima, stajanju po strani ili izjednačavanju agresora i žrtve.”

Europska civilizacija se danas bori ne samo govorima, ne samo riječima, nego prije svega djelima.

Karlo Ressler

Više informacija o nadolazećem sastanku Europskog vijeća saznajte ovdje, a cijeli govor zastupnika Resslera pogledajte u nastavku.