fbpx
10. rujan 2023.
Lokalne aktivnosti

80. obljetnica stradanja stanovnika Zrina

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na svečanoj misi koju je predvodio nuncij Lingua u povodu osamdesete obljetnice stradanja stanovnika Zrina koji se od 1996. godine prisjećaju tragičnih događaja na blagdan Male Gospe. 

Ova obljetnica okupila je brojne hodočasnike, a ponajviše prognane Zrinjane i njihove potomke pristigle iz čitave Hrvatske, Njemačke i Australije. Na misnom slavlju sudjelovali su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Marijana Petir,  zastupnik u Hrvatskom saboru Krunoslav Katičić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Maksimilijan Šimrak te ostali državni i lokalni dužnosnici. 

‘Povijesni hrvatski Zrin je prije osam desetljeća zapaljen i razrušen. Zrinjani su ubijeni ili protjerani, a nakon 1945. zabranjen im je povratak i oteta imovina. Spomen Zrina pokušalo se izbrisati s lica zemlje. U spomen na tu tragediju hrvatskog naroda okupili smo se na svečanoj misi koju je predvodio nuncij Lingua. Ne zaboravilo se’, poručio je zastupnik Ressler.