fbpx
02. srpanj 2021.
Lokalne aktivnosti

18. Drvno-tehnološka konferencija

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na 18. Drvno-tehnološkoj konferenciji na kojoj je održao govor koji se nalazi u nastavku.

Kao jedno od najvećih prirodnih bogatstva, šume imaju nezamjenjivu ulogu u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Danas kada se veća pažnja stavlja na pitanje održivosti, zaštite okoliša i održivog razvoja, takva uloga je i sve prepoznatija.  

Osim što imaju važno mjesto u borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju bioraznolikosti, šume će biti ključne i u prelasku na kružno gospodarstvo i ostvarivanju ciljeva Green Deala. 

S gotovo 50% površina u Hrvatskoj i oko 45% teritorija Europske unije, šume su i ključan izvor sirovina u industriji koja zapošljava preko 2.5 milijuna ljudi u Europi

Zato je ključno uspostaviti održivu ravnotežu između zaštite okoliša i gospodarskih aktivnosti.

***

Drvna industrija je za Hrvatsku bitna gospodarska grana, propulzivan sektor, od kojeg su povijesno živjeli mnogi hrvatski krajevi, a, uvjeren sam, živjet će i u budućnosti. 

Rekordni iznos europskih sredstva na raspolaganju u godinama pred nama potaknut će nove mogućnosti i za drvnu industriju, uz posebne mogućnosti kroz instrumente kohezijske politike, poljoprivredne politike, kao i onih za istraživanje i razvoj.         

Bitno je iskoristiti priliku, i zajedno, u suradnji javnog i privatnog sektora, svih razina vlasti, uz korištenje europskih sredstava, pokazati jasno opredjeljenje, podršku izvrsnosti, povećati izvoz, povećati konkurentnost i unaprijediti ovu granu industrije.

Program ove Konferencije jasno pokazuje da je to i njezin cilj tako da vam želim uspješnu konferenciju i nadam se da se idući put vidimo i uživo.